<
>

Also view

Santa Justa, 60

The Look

Rua de Santana, 16

Inserted in a block of medieval origin in the Historical Center of Porto, the building makes a corner with Travessa de Santana and Largo da Pena Ventosa. Located in the Sé neighborhood, the Rua de Santana originally started at the Porta de Sant’Ana, one of the four Doors of the Romanesque Wall of Porto, that allowed access to the Ribeirinha and Mercantil areas of the city. Due to the state of ruin, in which it was found, the architectural proposal went through to demolish the whole interior of the building, leaving only the walls of the façade in good quality granite.

Architecture Cláudia Patrícia Pires Machado
Structures José Paulo Tavares Coimbra
Thermic Raul Leandro Gomes da Silva
Acoustic Raul Leandro Gomes da Silva
Hydraulic Raul Leandro Gomes da Silva
Gas Raul Leandro Gomes da Silva
Electricity José Duarte Fernandes Pereira
ITED José Duarte Fernandes Pereira
AVAC Frederico Augusto Dias Esteves

The Place

The 6-storey building has the particularity of setting up three independent entrances, one on each façade. This characteristic was the starting point for the architectural program: to fit 3 independent dwellings, one of them being the residence of the owners. The difficult access to Rua de Santana and the reduced height also dictated the constructive solution – light construction, with iron profiles and plasterboard walls. Wherever possible, the granite walls were valued, leaving them in sight, as well as a part of the rock that existed on the ground floor, which was included in the sanitary installation of one of the houses. On the top floor, the small balcony welcomes us with one of the best views over the city of Porto. A gift that we cannot resist.

Rua de Santana, 16

The Work

This work, located in the heart of the city of Porto, was characterized by the construction of 3 independent dwellings and started from the total demolition of the wooden structure and its reconstruction in metal. The covering was done in wood and coated with ceramic tiles. In the main house, a lift was built to facilitate access to the upper floors. The frame, double-glazed and in homologated wood, allowed to maintain an effective compromise between the preservation of the architectural features, the comfort and quality required, both in thermal and acoustic levels.

Construction

Rehabilitation

Obrigado

Esteja atento à sua caixa de email.

Tentaremos ser o mais breve possível no contacto.